Sähkön kantaverkon pitkät rakennus- ja huoltotyöt Keski- ja Pohjois-Ruotsissa voivat lisätä sähkön hinnan vaihteluita loppukeväällä ja kesällä Suomessa.

Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska kraftnät tekee parhaillaan isoja verkon parannustöitä. Yhtiö rakentaa uusia voimajohtoja ja ottaa käyttöön uusia sähköasemia Keski-Ruotsissa.

Ruotsissa ongelmana on ollut riittämättömät siirtoyhteydet maan eri hinta-alueiden välillä, joka on aiheuttanut paikoittain isoja hintavaihteluita maan sisällä.

Ongelma on syntynyt siitä, että Ruotsin ydinvoimalat sijaitsevat maan eteläosassa sekä vesi- ja tuulivoimalat maan pohjoisosassa mutta sähkön kuluttajat suurissa kaupungeissa maan keskiosassa. Venäjän hyökkäyssodan aikana tilannetta on pidetty myös uhkana energiaturvallisuudelle.

Myös Suomen ja Pohjois-Ruotsin väliseen siirtoyhteyteen on tulossa pitkiä huoltotöitä, jotka rajoittavat sähkön tuonti- ja vientikapasiteettia.

Suomen ja Pohjois-Ruotsin välisiä 1 500 megawatin siirtoyhteyksiä huolletaan toukokuun lopusta juhannukseen ja vielä myöhemmin kesällä heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, kerrotaan kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

[Fingridin strategisesta verkkosuunnittelusta vastaavan yksikön päällikkö Mikko] Heikkilä sanoo, että rajasiirtoyhteydet tuovat joustavuutta sähköjärjestelmään. Silloin kuin yhteyksiä huolletaan, joustavuutta on vähemmän ja sen voi Heikkilän mukaan odottaa näkyvän sähkön hinnan tavanomaista suurempana vaihtelevuutena.

”Kun meillä vähätuulista ja tarvitsisimme tuontisähköä, emme voi tuoda sähköä Ruotsista, ja kun meillä on tuulista ja paljon vietävää, emme voi viedä sähköä Ruotsiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sähkön hinta on keskeytysten aikana normaalia volatiilimpi eli hetkittäin joko todella edullinen tai todella kallis”, Heikkilä sanoo.

Ruotsin etelä-pohjois-suunnan sähkönsiirron heikkoudesta on puhuttu jo muutaman vuoden ajan. Siirtokapasiteetin puute on rajoittanut myös siirtoa Suomesta Ruotsiin, kun meillä on ollut liikaa tuotantoa. Tilanne on ollut Ruotsin itse aiheuttama, kun ne ei päivittäny etelä-pohjois-suunnan siirtoja kasvaneen tuotannon ja kulutuksen mukana. Ilmeisesti vasta Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai ruotasalaiset korjaamaan tilanteen, koska siirron puute aiheutti uhkan energiaturvallisuudelle. Normaalimpi maa olis korjannu ongelman heti kun se tuli ilmi.

Ruotsin huolto- ja korjaustoimien seurauksena me ollaan niiden aikana enemmän oman tuotannon ja kulutuksen varassa. Kun kulutus ja tuotanto ei kohtaa, jos tuotantoa on liikaa, sähkö on halpaa tai negatiivista. Ja kun tuotantoa on vähän, sähkö on kallista. Vois olettaa et molemmissa ääripäissä mennään aika kauas, mut ei varmaan niin kauas kuin on aiemmin virheen tai hankalan tilanteen takia menty. Kuluttajan kannalta, jos pystyy vaikuttamaan omaan kulutukseen, tilanne on hyvä. Mut jos tulee vaikka pitkä kuuma tuuleton kausi, ja on pakko jäähdyttää et voi nukkua, se voi tulla kalliiksi.