• 0 Posts
  • 26 Comments
Joined 1 year ago
cake
Cake day: June 26th, 2023

help-circle

  • FreeFacts@sopuli.xyztoSuomi@sopuli.xyzSinimusta siirtymä
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    3
    ·
    3 months ago

    Kokoomuksen ongelma aina on ollut juuri se että kyseessä on alusta saakka ollut koalitio (Suomalainen puolue + Nuorsuomalainen puolue). Kypäräpapit ja liberaalit samassa puolueessa. Toki yhteisiä asioita löytyy juuri sieltä talouspuolelta, mutta muuten mennään aika laidasta laitaan. Maakunnissa kypäräpappilinja on aikalailla vaadittu jos haluaa kilpailla äänestäjistä Keskustan ja Perussuomalaisten kanssa.

    Kristillisdemokraatit historiallisesti toimi Kokoomuksen ankkuripuolueena, eli jos Kokoomus lipesi liikaa liberaaliin suuntaan, se menetti ääniä KD:lle. Tämä asetelma on kuitenkin viime vuosikymmeninä muuttunut, ja ankkurina toimii nykyään enemmän persut (ja ehkä jopa Keskusta).

    Aikaisemmin Kokoomuksella oli myös toisen puolen ankkuripuolue, eli Edistyspuolue (myöhemmin Kansanpuolue, ja Liberaalinen kansanpuolue). Se esti vuorostaan liikaa siirtymistä konservatiiviseen suuntaan. LKP kuitenkin lakkasi käytännössä olemasta merkittävä 90-luvun vaihteessa, ja poliittiseen kenttään syntyi liberaali tyhjiö. Vihreät kuitenkin täytti sitä jotenkuten vuosituhannen vaihteessa, ja he toimivat Kokoomuksen ankkurina (joku saattaa muistaa Vihreitä haukutun Kokoomuksen puisto-osastoksi). Vihreissä kuitenkin tapahtui harppaus vasemmalle tässä viime vuosikymmenellä, mikä tarkoittaa että ankkuria ei enää ole. Kokoomuksella ei ole juuri pelkoa menettää ääniä yhtään mihinkään kun oikeistoliberaaleja puolueita ei ole olemassa. Tämä on mahdollistanut siirtymisen konservatiivisempaan suuntaan. Pieniä toiveita ja viitteitä on että Vihreät siirtyy takaisin oikeammalle, ainakin oikeistovihreät ovat nostaneet profiiliaan, mutta aika näyttää. Kuitenkin tällä hetkellä Kokomuksella ei ole liberaalia ankkuria lainkaan.

    Onhan noita muita oikeistopuolueita, mutta ei juurikaan kelvollisia vaihtoehtoja. Keskusta on kuitenkin paljon konservatiivisempi kuin Kokoomus ikinä. Persuja on turha edes mainita. Hjalliisen poppoo on lähinnä vitsi.

    RKP taas on aikalailla sika säkissä, puolue taipuu mihin vain kunhan eturyhmien asiat toteutetaan. Eva Biaudetiin henkilöityvä Nej-liberalismi on siellä osittain valloillaan, mikä on aika kaukana siitä mitä liberalismin pitäisi olla. Kyseessä on kuitenkin kielipuolue, jonka olemassaolon tarkoitus on edistää kieliryhmän etuja, usein muiden kustannuksella. Esimerkiksi katastrofaalinen sote-uudistus on osittain RKP:n aikaansaannos, jossa sote-alueet saatiin jenkkityyliin gerrymanderoitua niin että RKP sai paljon valtaa rannikkoseudulla, ja alueiden ruotsinkieliset palvelut turvattua keskushallinnon piikkiin. Ääni RKP:lle on ensisijaisesti ääni alue- ja kielieturyhmälle, eli jos ei niihin kuulu, ei kyseessä ole oikea vaihtoehto oikeistoliberaalille äänestäjälle.

    Itse olen tällä vuosituhannella yrittänyt kantaa korteni kekoon liberaalin vaihtoehdon puolesta. Ensin Edistyspuolueen ja sitten Liberaalipuolueen äänestäjänä. Tulos on kuitenkin aika laihaa.







  • Imagine after 10 more years of cpu/gpu innovations, and chat applications that have actually been designed for information retrieval, how much that is going to transform how we interact with data and information.

    LLMs are going to change how we interact with data and information, but not the way you think. The AI-generated spam will ruin the whole concept of internet search completely. Only information that we can trust is going to be human-curated.



  • Esimerkiksi meillä on edelleen olemassa jumalanpilkkalaki nimellä “uskonrauhan rikkominen”, mikä taas omalta osaltaan hankaloittaa uskontojen kritisointia, sillä vastakeskustelija voi vedota ko. lakiin ja yrittää argumentoida, että uskonnon kritiikki onkin uskonrauhan rikkomista, mikä taas rajoittaa yhteiskunnallista keskustelua.

    Vastaavsti rasisti voisi sanoa näin:

    “Esimerkiksi meillä on edelleen olemassa “kansanryhmää vastaan kiihottaminen”, mikä taas omalta osaltaan hankaloittaa monien kulttuurien negatiivisten puolien kritisointia, sillä vastakeskustelija voi vedota ko. lakiin ja yrittää argumentoida, että kulttuurin kritiikki onkin kansanryhmää vastaan kiihottamista, mikä taas rajoittaa yhteiskunnallista keskustelua.”

    Mielestäni onkin juuri mielenkiintoista, että oma mielipiteeni vaikuttaa siihen miten nämäkin asiat näkee. Koska olen kanssasi samaa mieltä jumalanpilkkalaista, niin tuo esittämäsi kritiikki ja huoli sananvapauden puolesta kuulosta omaan korvaani validilta, mutta koska olen vastaavasti pääasiassa erimieltä tuon fiktiivisen “maahanmuuttokriitikon” kanssa, hänen huolensa ei kuulosta validilta ja sananvpausloukkaus ei niin merkittävältä.

    Juuri tämän takia en näkisi että kyselytutkimuksista voi vetää johtopäätöksiä tällä saraa. Jos eletään hyvin konsensuskeskeisessä ja homogeenisessä yhteiskunnassa kuten Suomi, merkittävä valtaosa ei ikinä koe että sananvapautta loukataan heidän yhteisesti jaetusta näkökulmastaan.









  • Se, että kilpailijoita ei ole syntynyt kertoo joko siitä, että Visa ja MC toteuttavat tuon asian kustannustehokkaasti, ja kilpailu on siten mahdotonta, ja/tai sitten bisneksen ympärillä on sellainen määrä säännöstöä ja Visa/MC:lle annettuja erityisetuja, että kilpailu on käytännössä mahdotonta.

    Tämän lisäksi on vielä ensimmäisen toimijan etu jota on vaikea murtaa maksukorteilla. Kuluttaja ei ota käyttöön maksukorttia jolla ei voi maksaa missään, ja kauppias ei ota käyttöön maksukorttilaitetta joka tukisi vain kortteja joita kukaan ei käytä.


  • Tätähän on tavallaan jatkunut jo jonkin aikaa. Oikeuskansleri sai esimerkiksi osakseen paljon kritiikkiä kun hän oli mukana torppaamassa korona-rajoitusten pahimpia ylilyöntejä, esimerkiksi Uudenmaan sulku loppui samantien kun oikeuskansleri antoi asiasta lausuntonsa. Hän sai myös paljon kritiikkiä siitä, että haukkui Sanna Marinin hallituksen lainvalmistelun maanrakoon.

    Se mikä näissä kriiseissä on tullut selväksi on karu totuus siitä että säädetyt lait eivät taivu kriisinhallintaan sillä tavoin kuin lainsäätäjä haluaa ja olettaa. Ja sekös sitten harmittaa kun joku tuleekin ja toteaa että laitonta on.


  • FreeFacts@sopuli.xyztoSuomi@sopuli.xyz*Permanently Deleted*
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    6
    ·
    edit-2
    9 months ago

    Loputon työttömien armeija mahdollistaa työssäkäyvien palkkojen ja oikeuksien loputtoman polkemisen, jota on tehty nyt yli kolme vuosikymmentä.

    Mielestäni tässä kuitenkin unohtuu se Eläke-Ponzin vaikutus. On hyvin helppoa ottaa vaikka suomalainen työntekijä ja verrata tämän palkkatasoa ja palkkakehitystä, ja omaisuuden kartuttamista johonkin verrokkimaahan. Vertailun ongelmaksi tulee kuitenkin usein muutama asia, jotka medialukutaitoisen pitäisi ymmärtää:

    1. Kun puhutaan varallisuuksista, eläkesäästöt monissa maissa ovat yksityisiä, ja siksi ne lasketaan henkilön varallisuudeksi. Suomessa niitä ei lasketa. Tämä poistaa suomalaisen keski-ikäisen, keskituloisen työntekijän tilastollisesta kansainvälisesti vertailukelpoisesta varallisuudesta sellaiset satatuhatta euroa.

    2. Onko vertailun kohteena ollut yksilö vai kotitalous? Yleensä kotitalous, mikä johtaa siihen että kulttuurillinen vaikutus lisääntyy, maat joissa on paljon yhden hengen kotitalouksia (kuten Suomi) vaikuttavat köyhemmiltä kuin maat joissa niitä on vähemmän (esimerkiksi Italia), vaikka yksilöinä mitattuna asia olisikin toisinpäin.

    3. Tuloista puhuttaessa yleensä katsotaan joko nettotuloja, tai kuitilla näkyvää bruttosummaa. Ensimmäisessä toki näkyy verojen ja vähennysten vaikutus, mutta molemmista, myös jälkimmäisestä, puuttuu merkittävä osa siitä Eläke-Ponzista. Työnantajan osuus eläkemaksuista on piilotettu tilastoitavasta datasta kokonaan. Se on 17,4% maksetusta palkasta. Jos siis verrataan palkkoja ja niiden kehitystä, on eläkemaksujen nousu tällä ja viime vuosituhannella ylivoimaisesti merkittävin vakuttava tekijä palkkakuitin kokoon ja kehitykseen. Työnantajan kulut ovat kasvaneet yli 10 prosenttiyksikköä 90-luvun lamasta, ja se kaikki on suoraan pois palkkakuitilta, ja työntekijän vertailukelpoisista tuloista. Ja suomen eläkejärjestelmän ansiosta se ei myöskään näyttäydy palkansaajan varallisuutena, mitä se eläkemaksu jonkun mielestä voisi ollakin.