Yksi syy korkealle hinnalle on keskiviikkona alkanut rajoitus Suomen ja Ruotsin välisessä siirtoyhteydessä. Huolto- ja rakennustöiden takia osa Suomen ja Ruotsin välisestä sähkön siirtoyhteydestä on pois käytöstä reilun kolmen viikon ajan.

Ruotsista Suomeen sähköä tuovan yhteyden siirtokyky heikkenee töiden aikana 200 megawattiin tavallisesta 1 200 megawatista. Käytännössä töiden aikaiset rajoitukset tarkoittavat, että tavallista pienemmän sähköntuotannon päivinä Suomeen ei tavalliseen tapaan voida tuoda sähköä Ruotsista.

Tuulen puute ja muut häiriöt vaikuttaa normaalia enemmän pörssisähkön hintaan seuraavan “runsaan” kolmen viikon ajan.

Tilanne ilmeisesti toimii myös toiseen suuntaan, jos tuulee paljon kulutukseen nähden, pörssisähkön hinta laskee alemmaksi kuin jos siirtolinja olisi käytössä. Nyt huollossa olevan siirtolinja on Suomesta Ruotsiin suuntaan normaalisti 1100MW ja takaisinpäin 1200MW. Huollon aikana käytössä on 300MW ja 200MW.

Heinä-elokuussa on seuraava noin neljän viikon rajoitus, kun Suomen ja Ruotsin välisen Aurora Linen rakennustyöt jatkuu. Ja jotta ei olisi liian selkeää, myös Suomen kantaverkkoa vahvistetaan kesän aikana Pohjanmaalla, jolloin tuulivoiman maksimituotosta joudutaan ajoittain rajoittamaan 2000MW.

Eli voi odottaa että pörssisähkön hintapylväät muistuttaa Linnanmäen vuoristorataa kesän ajan.